Kaip ruošiamas jaukas šaltam vandeniui?
Kai žiemos šiltos, daugelį karpinių žuvų galima gaudyti dugnine ten, kur jos upėse susitelkia į žiemavietes.
Ledmečio kasmet laukiame vis ilgiau, ne išimtis ir šis sezonas: meteorologai pranašauja, jog tikrų šalčių galime sulaukti tik sausio pabaigoje, o gal tik vasarį. Žinoma, galima sėdėti šiltoje troboje ir laukti, kol atsiras sąlygos išsigręžti eketę, tačiau ar negaila savaitgalių, kuriuos sėkmingai galima praleisti su dugnine ant upės kranto, nes būtent vandens telkiniuose su tėkme dabar galima aptikti aktyvių, besimaitinančių žuvų susitelkimo vietas. Ar verta šaltojo sezono metu naudoti jauką?
Pranašesni – profesionalūs jaukai
Meškeriojimas šalto vandens sezono metu dar netapo mums tokiu įprastu kaip žuvų viliojimas avižėlėmis, bet su klimato ypatumais norime mes to ar nenorime tenka taikstytis. Tad net dalis poledinės žūklės fanų jau nebeskuba lapkričio pabaigoje konservuoti plūdinių ir dugninių. Kitas reikalas, jog jaučiama žūklės šiltojo meto įrankiais atvėsusiame vandenyje patirties ir įgūdžių stoka. Tarp kylančių klausimų – vienas ypač svarbus. Kas geriau: naudoti jauką žuvims prie masalo vilioti ar išsiversti be jo? Daugelio meškeriotojų, kurie jau pabandė išnaudoti šiltų žiemų privalumus, asmeninė patirtis rodo, kad jaukas skatina kibimą, tačiau jį ruošti reikia dvigubai atidžiau nei vasarą ir laikytis tam tikrų nesudėtingų taisyklių.
Jei kam nors atrodo, kad šaltojo sezono jaukai kažkuo ypatingi ir labai skiriasi nuo vasarinių jaukų, tas tikriausiai nusivils, išgirdęs, jog didelio skirtumo tarp vienų ir kitų nėra. Čia netgi galima vadovautis šiltuoju metu įgyta patirtimi ir naudoti tuos jaukus, kurie jums buvo sėkmingi vasarą, bet rinkitės tik pačius kokybiškiausius, pavyzdžiui, Sensas, nes žiemą žuvų aktyvumas gana menkas, jos labai saikingai maitinasi, todėl tik tai, kas geriausia gali sužadinti jų apetitą. Antra, geriausiai yra naudoti pramoniniu būdu profesionaliai pagamintus jaukų mišinius ir pamiršti įvairias namų darbo košes, kuriomis neretai žuvys viliojamos vasarą.
Smulkiai sumalti
Kalbėdami apie jauką, skirtą šaltajam sezono metui, remiamės kaip tik Sensas jaukų naudojimo praktika, o konkrečiai – Sensas 3000 Club serijos jaukų - Gardons, Bremes ir Feeder. Tai jaukai, kuriuose gausu maistingų dalelių (malto biskvito, sausainių, vaflių). Jie pagardinti aromatinėmis medžiagomis, viliojančiomis karpines žuvis, todėl kuo nors papildyti bazinį mišinį nebūtina, o štai pasikrapštinėti su juo šiek tiek būtinai teks. Toks būtinumas ir kruopštumas susietas su žuvų metabolizmu, kuris pasireiškia labai menka medžiagų apykaita.
Kitaip tariant, skrandis nors ir virškina maistą, bet tik rinktinį ir, žinoma, lėtai. Be to, instinktas žuvims kužda, jog geriausiai susivirškina maži kąsneliai, kurias galima pavadinti nanodalelėmis. Štai todėl net ir į miltus sumaltą jauką reikia persijoti per smulkutį sietą (2 mm akutės). Tai, kas pro jį išbyrės, atrodys kaip pudros milteliai. Tai ir yra jauko pagrindas. Ypač atidžiai persijojamas Sensas 3000 Club Feeder tipo jaukas, skirtas dugninei, nes jame paprastai būna nemažai gana stambių grūdelių. Tai, kas atlieka, suberkite į paketėlį – šis jaukas puikiai tiks pavasarį, kai prasidės polaidis ir žuvys ims aktyviai maitintis.
Šaltuoju sezono metu patartina neužsiimti saviveikla ir naudoti aukštos kokybės profesionalius jaukus iš Sensas 3000 Club serijos
Nekrintanti į akis spalva
Visų minėtų jaukų spalva skirtinga – pirmasis tamsiai rudas, antras gelsvas, o trečias gelsvai balkšvas. Todėl labai nebloga versija, persijotus jaukus, laikantis tokių proporcijų, kad tamsiai rudo jauko būtų maždaug pusė, o kitų dviejų dalis sudarytų maždaug trečdalį, sumaišyti visus mišinius. Jaukas tampa pilkšvai rusvas ir jį jau galima naudoti. Kodėl šviesiųjų jauko mišinių ryškumą patartina pablukinti?
Pažvelkite į žiemos peizažą. Pilki medžiai, rusva žolė, apniukęs dangus. Jokių spalvingų, ryškių tonų. Vandens telkiniuose žiemą aplinka tokia pat kaip sausumoje – pilkšvai rusvas, vietomis juodas dugnas, net smėlėtų ruožų gelsvumas papilkėjęs. Kad nekeltų įtarimo žuvims, jaukas turi neišsiskirti iš aplinkos. Todėl, jei dugnas meškeriojimo vietoje labai tamsus, į jauką patartina įmaišyti kurmiarausio arba specialios Sensas meškeriojimo žemės. Toks priedas ne tik pakeis jauko spalvą, bet ir sumažins jauko maistingumą, o apimtį padidins. Kai užmesite šėryklą su tokiu „liesu“ jauku, tėkmė ims iš jo plauti žemę, iš kurios susiformuos debesėlį primenantis šleifas. Tokie dariniai žuvis labai domina ir jos gana greitai, prisiartina, vedinos smalsumo. Na, o drumzlių debesėlyje jos aptiks smulkių maistingų dalelių ir ims jas ragauti, tačiau nepasisotins.
Raudoni, žali, geltoni jaukai atvėsus vandeniui, visiškai nenaudotini. Pastaruoju metu populiarūs tapo vadinamieji „žuvų sausainiai“ „Pastoncino“, primenantys spalvotas skeveldriukes. Teorija teigia, kad tėkmės nešami kaleidoskopiniai „pastoncino“ atkreipia žuvų dėmesį ir jos greičiau susitelkia prie jauko. Šį jauko ingredientą galima naudoti, tačiau nieko neatsitiks, jei išsiversite be jo.
Jei kibimas bus aktyvus, kas kelias minutes reikės ištraukti užkibusias žuvis, o po to iš naujo užmesti masalą kartu su jauko iš naujo prikimšta šėrykle. Tai reikia numatyti skaičiuojant jauko kiekį, kad jo nepritrūktų. Žinoma, jei žuvys nekibs, jauko liks, tačiau vis tiek jo reikia turėti tiek, kad užtektų gero kibimo atveju. Ekspertų manymu, 1,5-2 kg jauko masės – pakankamas kiekis, nes sudrėkinto ir išbrinkusio masė padidės iki 2,5-3 kg. Tad galima bus netaupyti, o šėryklė visada bus pilna.
Jauko spalva, atvėsus vandeniui, turi neišsiskirti iš aplinkos – tai pilki, juosvi, rusvi mišiniai
Kvapieji ingredientai
Šaltame vandenyje aromatai sklinda gana lėtai, todėl šiam metų laikui skirtuose jaukuose jų būna nedaug. Be to, kvapius pagardus reikia atrinkti: aromatiniai aliejukai ir eteriniai kvepalai, kurie naudojami vasarą, netinka visiškai, tad naudoti patartina tik spiritinius ir glicerininius pagardus, kurie ir lediniame vandenyje gana lakūs, o dar geresnis variantas – milteliniai pagardai. Aromatinius priedus reikia naudoti labai saikingai, nes pernelyg intensyvus jauko kvapas gali žuvis ne privilioti, o atbaidyti. Jei abejojate, kad jums pavyks išlaikyti reikalingas proporcijas, geriau įberkite į jauką kelis žiupsnius pakepintų ir kavamale pudra paverstų kanapių.
Na, o kaip nuspėti, kokie aromatai žuvims bus viliojantys? Geriausias būdas vienas: iš pradžių iš viso nepatartina pagardų maišyti į jauką, o vilgyti jais masalus. Kai įsitikinsite, kad, pavyzdžiui, anyžių aromatas konkrečioje žūklavietėje skatina kibti kuojas, tada galima skysto pagardo šiek tiek įlašinti ir į jauką, kuriuo užpildote šėryklę. Jauką geriausia ruošti namie, nes vėsus oras ne pati tinkamiausia aplinka jaukui tinkamai išbrinkti ir sugerti aromatus. Sudrėkintą ir išbrinkusį jauko mišinį ne pro šalį palikti šaldytuve nakčiai, kad jis galutinai prinoktų. Prieš išvykstant į žūklę, patikrinkite jauką: jei mišinys nelimpa prie pirštų ir nė kiek nesudrėksta, mano galva, jaukas yra idealus.
Patyrę meškeriotojai prieš išvykdami į žūklę, į išimtą iš šaldytuvo jauką įberia kelis šaukštus nejuoduotos druskos ir dar kartą kruopščiai išmaišo. Iš pradžių tai buvo daroma, kad mišinys nesuledėtų. Kadangi dažnai pasitaiko, jog oro temperatūra būna artima nuliui, sudrėkintas jauko mišinys ima stingti, o druska šį procesą stabdo. Ilgainiui pastebėta, jog druska, įmaišyta į jauką, atlieka ne tik antifrizo vaidmenį, bet ir padidina jauko veiksmingumą. Tad dabar laikoma, jog į visus žuvų viliojimui šaltame vandenyje skirtus jaukus patartina įmaišyti valgomosios druskos.
Salmo.lt info